måndag 20 augusti 2012

HYFF - År 2012

”HYFF – för säkerhets skull” vill öka kunskap och medvetenhet för och om döva och hörselskadade barn och ungdomar genom samverkan med andra aktörer. Vi vet att vår målgrupp är en riskgrupp. Projektet arbetar tvåspråkigt vilket innebär att allt som görs anpassas och säkras tvåspråkigt dvs svenskt teckenspråk, svenska i text och i tal för de som använder hörteknik. På sikt vill vi sprida och erbjuda material och metoder nationellt till alla regionala specialskolor och kommunala hörselskolor.

Vi har arbetat tillsammans med Birgittaskolan i Örebro som är en specialskola för målgruppen. Ett samarbete har genomförts mellan elever på skolan och elever på Risbergska skolan som är en av riksgymnasieskolorna i Örebro. Eleverna skapade material med budskap i form av målningar, affischer, skulpturer och kortfilmer. Eleverna skrev sina egna manus till kortfilmerna som producerades på svenskt teckenspråk, text och tal i projektets tvåspråkiga strävan.

I projektet har Örebro kommuns eget undervisningsmaterial om ANDT anpassats för att fungera till teckenspråkiga elever. Personal på Birgittaskolan har utbildats inom ÖPP (Örebro Preventionsprogram, numera kallat Effekt) som används vid föräldramöten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar